fbpx

Запознай се с лечебните сили на смеха

„Смехът е и винаги ще бъде форма на терапия.“ – Одри Хепбърн

Хуморът може да върне усмивката на лицето ти, независимо през какво преминаваш. Една шега е в състояние да ти повдигне настроението и да направи целия ти ден по-хубав. Смехът е толкова мощен, че може значително да подобри благосъстоянието ти.

И всъщност има научно доказателство за неговите необикновени лечебни сили!

Може ли смехът да подобри здравето?

Ползите от смеха могат да повлияят както на психическото, така и на физическото ти здраве. Изпитването на чувство на радост може да ти помогне да преодолееш депресията, да намали нивата на стрес и тревожност и да ти даде емоционална сила да се изправиш срещу страховете си.

Интересно е, че скорошно проучване заключи, че благосъстоянието на хората, които имат склонност към хумор и оптимизъм, е значително по-добро, когато са изправени пред предизвикателства, свързани с пандемията COVID-19.

Едновременно с това може да служи като естествено облекчаване на болката, като повишава толерантността към нея, което е от огромна помощ при възстановяване от заболяване.

Освен това няма как да не включим и плацебо ефекта на хумора. Понякога, когато настроението ти е значително подобрено, спираш да се фокусираш толкова върху болката, която изпитваш, което те кара да вярваш, че тя е намаляла или дори изчезнала.

Както отбелязва Psych Central, смехът действа като връзка между нашето психическо и физическо здраве, създавайки ползи, които повдигат жизнения ни тонус.

Как хуморът подобрява здравето?

Любопитното е, че експертите са открили , че хората, които се смеят повече, имат по-силна имунна система. Въпреки, че не можаха да определят дали хуморът укрепва имунната система, те стигнаха до заключението, че той действа като щит от ежедневните стресови фактори.

Смехът също има силата да отделя ендорфини – хормоните на щастието, които помагат за облекчаване на симптомите на някои психични проблеми. Според проучване от 2016 г. „Смехотерапията е неинвазивно и нефармакологично алтернативно лечение на стрес и депресия“.

Учените също така са установили , че смехът може да помогне за намаляване на риска от сърдечен удар или инсулт. Въпреки това е важно да се отбележи, че техните констатации се основават на собствения им опит.

Но чакай, има още!

Друго голямо предимство на хумора е, че може да служи като механизъм за справяне с трудности. Въпреки това, за да използваш смеха като инструмент за преодоляване на предизвикателствата, трябва да можеш да се справяш с него по подходящ начин в чувствителни ситуации.

И накрая, но не на последно място, повече смях може също да подобри способността ти да научаваш нови неща. Проучване от 2015 г. свързва хумора със значителен напредък в краткосрочната памет на възрастните хора. Експертите твърдят:

„Тъй като възрастните хора могат да изпитат дефицит на паметта, свързан с възрастта, за тях трябва да се прилагат допълващи, приятни и полезни хумористични терапии.“

Надяваме се, че тази статия ти е помогнала да видиш, че хуморът и смехът са мощни инструменти, които са от полза за твоето психическо и физическо здраве. Така че, когато имаш възможност да се смееш – направи го!

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница