fbpx

Яж яйца за закуска, но не и за вечеря

© Снимка: Freepik.com

Яйцата са идеалната закуска, но не е препоръчително да се консумират за вечеря. Те са най-богатият източник на протеини и затова трябва да бъдат редовна част от твоята диета.

 Защо не се ядат яйца за вечеря? 

Яйчният жълтък е пълен с мазнини, които са трудни за смилане и усвояване от организма. Яденето на яйца вечер може да натовари храносмилателната ти система и да наруши качеството на съня.

 Варено или пържено яйце за закуска? 

Може да се изненадаш, но за закуска е по-добре да избереш пържено яйце в зехтин.

Вместо омлет или бъркани яйца, избери яйца на очи. Така приготвени те  абсорбират по-малко масло, но въпреки това не яж прекалено много. Хубаво е да са и по-рохки, понеже в течно състояние жълтъка се преработва по-бързо от организма.

Вареното яйце е добро допълнение към обяда, но не съдържа нужните мазнини, които са необходими за добър и енергичен старт на деня.

Яйцето пържено в зехтин е чудесна комбинация от протеини и „добри“ мазнини.

Не забравяй зеленчуците на закуска и сервирай яйцата с авокадо, домат или краставица.

 Колко време се вари перфектното яйце? 

Вечната дилема – колко време е необходимо, за да се сготви едно яйце, за да е безопасно за консумация?

Този въпрос е особено важен предвид факта, че недоварено яйце може да бъде опасно за здравето, особено за тези хора, които имат проблеми с жлъчката и стомаха, но и като цяло чувствителна храносмилателна система.

Всеки човек предпочита яйца с различна степен на готвене. Има обаче някои ясни правила при приготвянето им като това, че яйце, което е сготвено за по-малко от 4 минути ще остане сурово. Идеално свареното яйце е това, което се вари във вряща вода между 9 и 10 минути.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница