fbpx

Владимир Пенев – един артистичен гений на 60 години

Един от най-обичаните български актьори отпразнува своя 60-ти рожден ден.

Владимир Николов Пенев е роден на 24 октомври 1958 г. в София, а средното си образование завършва в 8 СОУ „Васил Левски“. От 1982 г. е магистър по актьорско майсторство за драматичен театър в класа на професор Николай Люцканов с асистент Маргарита Младенова, ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“.

От 1985 до 1992 г. е в състава на Младежки театър „Николай Бинев“ в София, а след това се присъединява към трупата на Народен театър „Иван Вазов“. От 2003 г. играе в състава на Малък градски театър „Зад канала“.

Сред многобройните му награди са „Златна маска“ на Международния театрален фестивал „Охридско лято“, „Икар“ за ролята на Едгар в спектакъла „Мъртвешки танц“ на Театрална работилница „Сфумато“ (2007), „Аскеер“ през 1996 г. за ролята на мъжа от „Нирвана“ на К. Илиев с режисьор Маргарита Младенова, „Аскеер“ през 2007 г. за Едгар от „Мъртвешки танц“, „Риека 2007“ за главна мъжка роля, „Златна ракла 2000 г.“ за „Пясъчен часовник“ с режисьор Георги Дюлгеров.

Снимка: Стефан Ненков Щерев

През 2010 г. е номиниран за „Аскеер“ за поддържаща мъжка роля в „Приятнострашно“ на Театър 199. Носител е на наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България „за водеща мъжка роля“ в „Скъперникът“, Малък градски театър „Зад канала“ през 2014 г.

Пенев се занимава и с озвучаване на реклами, филми и сериали. Първият филм, за който дава гласа си, е румънски, след което идва ред на „Туин Пийкс“, „Дневниците на червените обувки“, „Шотландски боец“, „Досиетата Х“, „Монк“, „Двама мъже и половина“ (от втори до осми сезон), „От местопрестъплението: Ню Йорк“ и „Отчаяни съпруги“.

На 20 декември 2013 г. му е връчена наградата „Дубларт“ за цялостен принос, а същата година става министър на културата в служебното правителство на Марин Райков.

През последното десетилетие се снима в успешни телевизионни продукции като „Под прикритие“, „Недадените“, „Четвърта власт“ и „Откраднат живот“. В театъра режисира постановки като „Дакота“ в Сатиричен театър „Алеко Константинов“, “Class” в Театър 199 и премиерното заглавие „Бащата“ в Народния театър, с което днес той ще отпразнува юбилея си.

През септември 2018 г. Владимир Пенев беше отличен с награда „Почетен гражданин на София“.

От: edna.bg

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница