fbpx

Въглехидрати, които диетолозите обожават

Въглехидратите имат лоша слава, понеже често са обвинявани от много хора, че водят до затлъстяване и наднормено тегло. Въпреки това, въглехидратите са много важни, защото са основният източник на енергия в нашето тяло. Без въглехидрати тялото ни би било уморено и нямаше да имаме сили да вършим ежедневните си задачи.

Проблемът обаче възниква, че повечето въглехидрати се приемат от нездравословни храни като хлебни изделия или подобни неща. Ето защо решихме да ви представим най-добрите източници на въглехидрати, които всеки диетолог обича.

Ето за какво става дума:

1. Зърнени храни

Зърнените храни са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на въглехидрати, което ги прави чудесна закуска. Зърнените храни ще ти позволят да си набавиш енергията, от която се нуждаеш и въпреки това няма да напълнееш, а ще останеш здрав и в добра форма. Ето защо се старай да ядеш, колкото се може повече зърнени храни.

2. Макаронени изделия

Много хора смятат, че пастата принадлежи към лошите въглехидрати, но всъщност макароните не са толкова калорични. Грешките които се правят е да се добавят сосове, които често са много калорични и допринасят за натрупването на излишни килограми. Ето защо се опитай да приготвяш пастата с много зеленчуци.

3. Картофи

Казват, че картофите са ябълка от земята и вероятно си чувал за лечебните им ефекти много пъти. Картофите обаче са преди всичко чудесен източник на въглехидрати, както и заместител на хляба, така че ако си премахнал хляба от менюто, тогава картофите са правилният заместител.

4. Шоколадово мляко

Все повече се говори за шоколадовото мляко като страхотна фитнес напитка, защото съдържа много протеини и въглехидрати. То е напитка, която можеш да пиеш сутрин за закуска или след тренировка.

6. Банани

Бананите са отличен източник на калий и витамини от група В, но също така са чудесен източник на въглехидрати и енергия. Ето защо много спортисти редовно консумират банани, а някои дори ги ядат в почивките по време на мачове.

5. Боб

Това бобово растение е много питателно и освен много витамини и минерали, ще ти осигури и здравословно количество въглехидрати, които ще ти помогнат да преминеш през най-стресиращите дни. Именно поради тази причина бобът е едно от най-популярните военни ястия.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница