fbpx

Учени обясняват защо на някои мъже не им расте брада

Милиони мъже по света притежават слабо окосмени лица и няма как да си отгледат плътна и гъста брада.

Учените смятат, че има биологична причина за невъзможността да се пусне брада. Хормонът дихидротестостерон или ДХТ е в основата на нещата.

ДХТ е свързан с тестостерона и се смята за причина за оплешивяването. Но ниските нива на ДХТ не означават ниски нива на тестостерона. Може да си най-тестостероновият мъжага, тип Арнолд Шварценегер, и пак да имаш бузи, гладки като бебешко дупе.

Въпросът е в това дали тялото ти може да преобразува този тестостерон в ДХТ. Директорът на Институт по дерматология Джошуа Зайхнер, казва:

„ДХТ е модифицирана, по-активна форма на тестостерон. В тялото тестостеронът се трансформира в ДХТ, който оказва по-силен ефект от самия тестостерон.“

Това означава, че е важно как тялото ти реагира на ДХТ. Ако нямаш голямо количество ДХТ, няма как да си отгледаш брада.

Положителното в цялата работа е, че ДХТ отговаря за цялото телесно окосмяване и се свързва с причините за оплешивяването при мъжете. Така че, ако нямаш брада, значи нямаш и космат гръб, от който да се притесняваш, а косата ти ще се застои по-дълго време на главата.

Това не означава, че всички брадати мъже ще оплешивеят. Телата са сложни механизми и им влияят редица фактори. Важна е и ролята на генетиката.

Ако държиш да пуснеш брада, диета и упражнения могат да повлияят добре на нивата на ДХТ. Научно доказано е, че наднорменото тегло, особено в областта на корема, се свързва с по-ниски нива на тестостерон и ДХТ.

Добре е и да избягваш розмарин, соя, цинк и оризови трици, защото те забавят производството на ДХТ.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница