fbpx

Топли ли брадата при студено време?

В продължение на векове в много култури мъжете носят бради. Растителността на лицето е показател за зрялост, състоятелност, а в последните години е и модна тенденция. Но защо природата е наградила с брада мъжете – не е ли като допълнителна защита срещу студа?

На пръв поглед, плътността на космите дори на най-гъстата брада поставят под съмнение нейните сгряващи качества. Но може да се намери информация, че брадата наистина способства за съхраняване на топлината.

Например се твърди, че проведено от китайски учени изследване с участието на няколко доброволци показало, че температурата на повърхността на кожата на местата, където расте брадата, била с един градус повече от тази на предварително избръснатите участъци.

Някои специалисти, подкрепящи даденото изследване, предполагат, че многовековното носене на бради от мъжете довело до… оплешивяването, от което страдат много мъже по целия свят.

Твърди се, че наличието едновременно на гъста коса на главата и плътна растителност по бузите и брадичката води до прегряване на главата.

Затова природата постепенно се постарала да приведе температурата в норма, лишавайки мъжкия пол от растителност по главата. Но, естествено, това е просто предположение, което се нуждае от допълнителни изследвания.

И все пак повечето учени считат, че еволюцията е дала на силната половина на човечеството брада не като начин за допълнително стопляне, а като инструмент за привличане на жени.

В първобитните племена пищната брада говорела за мъжката сила, зрялост и влияние на самците, които се опитвали да си избират женски. Затова ако вие, притежавайки голяма брада, чувствате, че ви помага да се справите със студа, знайте, че това е просто приятен бонус към нейната основна функция.

На заем от: webmiastoto.com

You cannot copy content of this page