fbpx

Тайният живот на твоята брада

Средно брадата расте с половин инч или иначе казано с около 1,3см на месец. Това е средно, защото брадата, както и косата имат четирифазен цикъл на растеж и по време на някои от тези фази, брадата всъщност не расте. Космените фоликули „спят“.
Добре де, може да сме преувеличили малко. Цялата брада не расте или спира в един и същ момент. По- голямата част от космените фоликули са на подобна времева линия, но не всички. Някои нарастват, докато други си почиват.
Така че, нека да стигнем до това: Ето тайните на твоята растяща брада.

ЧЕТИРИТЕ ФАЗИ НА РАСТЕЖ НА БРАДАТА

1. Анаген – фазата на растеж

През този етап косата се оформя и расте. Продължителността на анаген варира в зависимост от типа коса. За косата на върха на главата тази фаза на растеж може да продължи години. За брадата това може да варира от два до четири месеца или повече в зависимост от генетиката.

2. Катаген – Регресивната фаза

След като Анаген завърши, косата влиза в катаген. През този етап отделенията на фоликула, използвани за растеж, започват да се свиват. Косменият фоликул се скъсява с до 70 процента. Тази регресивна фаза позволява фоликулът да е готов да се развива и да расте отново, след като се приложи правилния стимул. Тази фаза може да продължи няколко седмици.

3. Телоген – фазата на покой

Време за почивка. След месеци (ако не и години) в действие фоликулите си почиват. Тази фаза на покой може да продължи няколко месеца.

4. Екзоген – фазата на смяна на косъма

Този четвърти стадий беше признат едва наскоро при хората. Докато анагенните, катагенните и телогенните косми са закотвени към фоликулите, екзогенните косми се запазват само пасивно, което означава, че те лесно могат да изпаднат.

брада

ТОВА Е ХОРМОНАЛНО…

Растежът на косата се координира от хормони. Тези хормони инструктират космените фоликули какви промени трябва да се направят по време на следващия цикъл на растеж. Андрогените – преди всичко тестостерон – са един от основните регулатори на растежа на косата на човека.
Като подрастващи телата ни са покрити предимно с косми от велус . Тези косми са мънички и практически безцветни. Представи си мъха на праскова. След като влезем в пубертета, хормоните сигнализират на космените фоликули, че е време да се развиват. Вместо да произвеждат косми от велус, тези фоликули сега започват да произвеждат терминални косми, често по-плътни и по-тъмни от теази по тялото. Този преход не се случва за един ден, седмица или дори година.
На двадесет години си и все още нямаш брадата, която искаш? Не се тревожи за това, все още има време. Рядка и разпокъсана брада? Това също може да се промени. Единственият начин да узнаеш истинския си потенциал за брада, е да я оставиш да расте и да наблюдаваш какво се случва с развитието на космените фоликули. Плътността на брадата продължава да се увеличава до средата на тридесетте.

брада

… НО ТОВА Е И ГЕНЕТИКА

Ако не си предразположен генетично да имаш голяма и гъста брада, никакви магически добавки за „растеж на брадата“ няма да накарат тялото ти да създаде нови космени фоликули. Има обаче съставки, които причиняват повишена циркулация на съществуващите космени фоликули, което насърчава по-здравословния растеж. Нашите масла за брада съдържа такива съставки. Но ще е безотговорно от наша страна да те накараме да повярваш, че използвайки някакъв магически еликсир, брадата ти от рядка ще стане гъста и буйна. Съжаляваме!

ТОЧНИЯ МОМЕНТ

Сега някои от вас може би се чудят: „Тъй като има определен цикъл на растеж, дали има идеално време за отглеждане на брадата или време, когато брадата расте по-бързо?“
Кратък отговор: Да, но вероятно не е когато би очаквал.
Следващият ни пост в блога ще се потопи в тази тема. Абонирайте се за нашия имейл списък по-долу и бъди първият, който разбере когато това се случи.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Не можете да копирате съдържанието на тази страница