fbpx

Съвети за по-добър сън

Научи тайната на добрия сън. Тези съвети ще ти помогнат за по-добрия нощен сън, както и да се будиш по-енергичен и продуктивен.

Синя светлина

Не само гледането на телевизия, използването на таблет и играта на компютър стимулира ума ти, което само по себе си ще ти попречи да заспиш, но устройства като тези, които излъчват синя/синьо-зелена светлина, за която е доказано, че потиска освобождаването на хормонът на съня – мелатонин. Затова спри да използваш електронни устройства с екрани поне 30 минути преди да си легнеш.

Спокоен ум

Предпоставка за добър нощен сън е спокойният ум. Постарай се 45 минути преди лягане да оставиш настрана грижите и тревогите от деня и направи нещо успокояващо и отпускащо. Всъщност няма значение какво точно ще направиш, за да се отпуснеш, защото всичко което те успокоява ще ти помогне да заспиш.

Митът за 8те часа

Един от най-големите митове за съня, е че всички се нуждаем от приблизително 8 часа спане. Нуждата от сън е генетично обусловена, също както височината. Както има ниски и високи хора, така има и такива, които спят от 3 до 11 часа на нощ. Важното е да се спи правилно. По същество това е количеството сън, от което човек се нуждае, за да се чувства бодър през целия ден. Ако се чувства сънлив през деня, вероятно сънят му не е бил качествен.

Не се опитвай да заспиш

Колкото е по-труден опита да заспиш, толкова по-малко е вероятно да го направиш. Не може да намериш съня, трябва да оставиш той да те намери. Да се ​​мяташ и да се въртиш в леглото повтаряйки си безкрайно „Трябва да заспя, трябва да заспя“ няма да помогне. Ако не си заспал в рамките на 30 минути, стани, направи нещо друго и се върни в леглото, когато отново се почувстваш сънлив.

Температура

През нощта трябва да свалиш около 0,5°C от телесната си температура, за да се насладиш на добър сън. Тази температура се губи предимно от главата, тъй като това е частта, която се подава изпод завивката. Следователно под завивките може да е топло, но спалнята трябва да е хладна, за да се улесни загубата на телесна топлина. Това е и една от причините, поради които обилното хранене или прекомерният прием на алкохол късно вечер нарушават съня, защото трябва да изгорят калориите, което води до по-висока телесна топлина.

Упражнения

Упражненията са добър вариант за по-лесното заспиване, но не защото имат пряк ефект върху съня, а защото най-добрият начин да заспиш през нощта е да си буден през деня. Стига да имаш свободно време, може също да тренираш до около 2 часа преди лягане, без това да се отрази негативно на съня ти.

Лишаване от сън

Дори малки количества лишаване от сън могат да имат значителен ефект върху когнитивните функции. Например ако стоиш буден 16 часа, това ще повлияе върху способността ти да шофираш също като да си малко над лимита за шофиране в нетрезво състояние. Сънливите шофьори вече убиват повече хора по пътищата на Европа, отколкото пияните шофьори. Най-тежките моменти за инциденти са между 2ч. и 7ч. сутринта и средата на следобеда.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница