fbpx

Съвети за начинаещи къмпингари

Ако си привърженик на природата значи знаеш колко релаксиращо и освежаващо е да се скиташ сред нея и да изследваш нейните забележителности. Ако обаче планираш да прекараш нощта на открито, то трябва да си подготвен.

Къмпингуването е чудесен начин да се свържеш отново с природата, но без подходяща екипировка преживяването може да бъде не много приятно – дори опасно. За щастие не ти трябва твърде много за успешно къмпинг пътуване, а само следните основни неща:

СПАЛНО ОБОРУДВАНЕ

Може да звучи романтично да спиш под открито небе, но нощите сред природата могат да бъдат много студени и пълни с насекоми и хищници. Имаш нужда от добър подслон, който ще ти осигури безопасност и топлина – лека и малка палатка. В наши дни може да намериш разнообразие най-различни палатки. След това имаш нужда от спален чувал и постелка за допълнителен комфорт и топлина. Може да помислиш и за малка надуваема възглавница. Това е всичко, от което имаш нужда при спане на открито.

ОБЛЕКЛО

Винаги носи допълнителен комплект дрехи, без значение колко кратък трябва да бъде престоят ти. В случай, че вали, ще се радваш, че имаш нещо сухо и топло, с което да се преоблечеш. Опаковането на дрехи за къмпинг е лесно: тениска, блуза с дълъг ръкав, шорти и панталони, топло яке, чорапи, туристически обувки и топла шапка. Ако къмпингуваш близо до езеро или река, определено ще имаш нужда от бански за да можеш да поплуваш, ако времето го позволява.

НОЖ И ЗАПАЛКА/КИБРИТ

Без значение дали отиваш на поход или прекарваш дни сред природата, ще ти трябва нож. Практичните автоматични ножове са достатъчно малки, за да се поберат в джоба ти, но същевременно лесни за работа при нужда. Ще използваш ножа си за готвене, подготвяне на заслон и много други неща — дори за защита от хищници и натрапници. Ако имаш нож и кибрит, най-вероятно ще имаш всичко необходимо, за да си в безопасност и комфорт.

ПРЕНОСИМ КОТЛОН

Когато излизаш на открито, е добра идея да носиш преносим туристически котлон. Възможно е да запалиш открит огън, но това може да бъде трудно начинание, особено ако навън е мокро. Газовият котлон няма да те разочарова, дори при дъжд или вятър. Много привърженици на къмпинга смятат, че запалването на огън е необходимо умение, което трябва да се овладяване, но ако си нов в къмпингуването и все още искаш вкусни ястия, това ще ти помогне много. Също така ще ти трябват прибори за многократна употреба и бутилка с вода също за многократна употреба.

КАРТА И GPS

Разбира се, може да живеем в ерата на технологиите, но ако се отправиш към дивата природа, вероятно много бързо ще останеш без обхват. Това означава, че няма да може да разчиташ на смартфона си за навигация. В такъв случай ще се радваш да имаш карта на района, както и компас. Тези два елемента ще те държат ориентиран и в безопасност по всяко време, а и не се нуждаят от батерии. В случай, че наистина се изгубиш, е страхотна идея да имаш сигнален пистолет, така че спасителите да могат лесно да те намерят.

ТОАЛЕТНИ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ

Не се обсебвай от хигиената в природата – в края на краищата се предполага, че ще си с малко неугледен и див вид. Повечето тоалетни принадлежности трябва да са насочени към основна хигиена като естествен сапун, естествен дезодорант и тоалетна хартия. Увери се, че всички тези продукти са биоразградими, за да не замърсяваш околната среда. След това определено ще имаш нужда от комплект за първа помощ, в случай че се порежеш, изгориш или нараниш по някакъв начин. И накрая, не тръгвай на къмпинг без спрей за насекоми. Комарите и други вредители могат напълно да провалят пътуването ти, така че не забравяй да си оборудван с екологични репеленти.

Това е всичко най-важно за твоите къмпинг пътувания. Независимо от разстоянието, продължителността и времето, тези артикули винаги ще ти гарантират забавно, безопасно и релаксиращо приключение на открито.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Не можете да копирате съдържанието на тази страница