fbpx

Ръководството на един джентълмен, за стартиране на собствен бизнес

Едно от погрешните схващания за ръководенето на собствен бизнес, е че това е нещо забавно. Да, то може да бъде забавно, но когато си Ричард Брансън или някой от неговия калибър, но когато си в самото начало, нещата стоят по съвсем различен начин. Но нека това не те отказва, понеже ползите от собствен бизнес са огромни.

Напиши бизнес план

Независимо от това какъв бизнес искаш да започнеш, имаш нужда от бизнес план. Това не само ще ти постави граници в които да се движиш и цели, които да следваш, но ще е и първото нещо, което потенциалните инвеститори ще искат да видят, така че си струва да бъдеш подготвен.

Бъди реалист

Едно от най-непродуктивните неща е да си зададеш нереалистични цели, които е невъзможно да постигнеш. Вместо това е добре да си поставиш краткосрочни, които реално можеш да реализираш в рамките на 5 години, както и дългосрочни за период от 10 години. Не очаквай да покориш света веднага, както и не мисли за неща за след десетилетие напред. Следвай плановете и целите си, и чак след като работиш по 5 годишния си план, прави такъв за след 20 години.

Тестване на пазара

Въпреки че е добре винаги да вярваш в себе си, не може да си сигурен, че идеята ти влиза в графата гениални. Увери се, че тя е добра чрез тестване на пазара и то за относително дълъг период от време. Най-добре е да не ползваш за целта приятели и роднини, понеже е много вероятно да ти кажат това, което искаш да чуеш. Вместо това се фокусирай над непознати, които ще ти дадат честно мнение от самото начало.

Чуй това, което другите имат да кажат

Дали ще получиш съвет от майка си, баща си или някой близък приятел, е добре да го вземеш под внимание. Не трябва да се жегваш на всеки малък коментар, но трябва да отвориш ума си към това, което другите ти казват, понеже може да се окажат прави.

Сподели на хората за това, което правиш…

Не се знае в каква компания ще се озовеш. Може да попаднеш на човек, на който да му хареса идеята ти и да те свърже с правилните хора, който да ти помогнат за бизнеса. Важното е да не се хвалиш, но ако ти задават въпроси свързани с работата ти, не се притеснявай и отговаряй свободно.

… Но не прекалено много

Ако имаш невероятна идея и я разказваш на всеки, вероятността да те прецакат е голяма. Дали става въпрос за уникално име/марка, която планираш да използваш или кражба на цяла идея като цяло, не е нужно да го казваш на всички. Да го споделиш пред правилните хора е добре, но не пред всеки срещнат. Подбирай пред кого, какво говориш.

Погрижи се за финансите

Ще е много тъжно ако в самото начало на стартиране на бизнеса си, не си си направил правилно финансовите разчети и парите в един момент намалеят драстично или вземат, че свършат. Не бъди разточителен и ако е нужно потърси финансова подкрепа. Вероятността сам да финансираш бизнеса си, е твърде малка, затова помисли за инвестиции и потърси правилните хора.

Намери правилните хора

Когато направиш всичко изброено до тук, трябва да намериш някой, който да ти помогне. Дали това ще е съветник, инвеститор или някой, който да работи за теб, трябва да му имаш пълно доверие, че ще е до теб и няма да те предаде. Също така не отказвай помощ, защото всеки един човек, може да се окаже достатъчно важен за теб и бизнеса ти в дългосрочен план.

Започвайки собствен бизнес, си струва да го направим както трябва и то от самото начало!

You cannot copy content of this page