fbpx

Правилото 90/10, което оказва влияние върху целия ни живот

Много малка част от събитията в нашия живот зависят от случайността. Обикновено ние решаваме как да се развие денят ни. Поне така твърди американският писател Стивън Кови. Той създава простичкият принцип 90/10 и го илюстрира с помощта на прости примери, пише BrightSide.

Какво представлява правилото 90/10?

Работата е там, че ние нямаме абсолютно никакъв контрол над 10 процента от събитията в живота ни. Не можем да попречим на устройство да се счупи, на полет – да се забави. Това, над което имаме влияне обаче е, начинът, по който реагираме на нещата.

Останалите 90 процента от събитията са пряк резултат от нашите реакции. Казано иначе – това, което правим, когато сме стресирани.

Представи си следната ситуация

Закусваш със семейството си. Дъщеря ти без да иска разлива кафе върху ризата ти. Скачаш от стола и започваш да й крещиш. След това се обръщаш към съпругата си и започваш да викаш и на нея заради това, че е сложила чашата толкова близо до ръба на масата. Втурваш се към спалнята, за да се преоблечеш. Когато се връщаш обаче, заварваш дъщеря си да плаче. Тя нито е изяла закуската си, нито се е приготвила за училище.

В резултат на това изпуска автобуса за училище. Жена ти бърза за работа. Затова си принуден да закараш дъщеря си на училище. Закъснявате, затова караш бързо и вероятно нарушаваш някое и друго правило. Времето е против теб. Изведнъж осъзнаваш, че си забравил важни документи вкъщи. Денят започва ужасно и продължава по същия начин. Нямаш търпение да приключи. Прибираш се вкъщи, поздравяваш дъщеря си и съпругата си. И двете са в лошо настроение – има напрежение помежду ви.

Защо имаше лош ден?

а) Защото дъщеря ти разля кафе.

б) Защото дъщеря ти изпусна автобуса и трябваше да я закараш на училище.

в) Защото имаше задръстване и закъсня за работа.

г) Защото реагира грешно на ситуацията.

Естествено, правилният отговор е Г. Развали целия ден – и своят, и на семейството ти – с твоята реакция. Не си могъл да избегнеш разлятото кафе, но можеше да контролираш реакцията си.

Можеше да бъде иначе…

Кафето се разлива върху ризата ти. Дъщеря ти е напът да се разплаче. Ти обаче казваш с нежен тон: „Няма проблеми, следващият път бъди по-внимателна.“ Отиваш в спалнята, преобличаш се и взимаш всичките си вещи за работа. Връщаш се в кухнята и виждаш през прозореца как дъщеричката ти маха, миг преди да се качи на автобуса за училище. Казваш чао на съпругата си, отиваш на работа, пристигаш 5 минути по-рано и енергично поздравяваш своите колеги.

Това са два различни сценария, които започват по сходен начин. Цялата работа се крие в твоята реакция към събитията от живота. Разбира се, можеш да продължаваш да обвиняваш другите за собствените си несполуки и да се оплакваш. Но дали това ще ти помогне да водиш по-добър живот?

Научи се да реагираш правилно. По този начин няма да прецакаш нито един ден от живота си

Ако някой те изпревари на пътя, остави го да мине. Не се състезавай с него. Какво значение има дали ще пристигнеш на работа няколко секунди по-късно? Припомни си правилото 90/10 и не се тревожи.

Забавят самолета и целият ти график за деня е съсипан. Не се карай на летищния персонал, вината не е тяхна. Оползотвори времето си – прочети книга или опознай останалите пътници.

Няма да съжаляваш, ако решиш да приложиш принципа 90/10. Напротив – ще се изненадаш от резултатите.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница