fbpx

Отстоявай позициите си, но не бъди агресивен

Качеството, което ще ти помогне във всяка работна среда, а и се цени, е да можеш да отстояваш позициите си. Независимо от заеманата длъжност, било то служител или мениджър, е важно да можеш да заявиш, но и да отстояваш позицията си.

Често хората бъркат отстояването на позиции с агресивно поведение, а това са две коренно различни неща.

 Ето и разликата: 

Ако можеш да заявиш какво искаш и смяташ за правилно, разумно и необходимо, то тогава ти си от хората, които могат да отстояват позициите си. Ако не се интересуваш как поведението ти влияе на околните и правиш каквото решиш за добре, това вече не е отстояване на позиции, а агресивност.

Както може би се сещаш, първото качество е ценно, докато второто по-скоро ще ти спечели врагове и неприятности.

Ако се чудиш как без да си агресивен да отстояваш позицията си на работа, ето няколко начина:

1. Използвай двупосочна комуникация – околните трябва да знаят какво е мнението ти, но и ти трябва да знаеш какво е тяхното. Опитай се да приемаш чуждото мнение, за да можеш да очакваш от околните да приемат твоето.

2. Бъди възможно най-конкретен, когато изказваш позиция или изискваш нещо – например за начина, по който се върши нещо, или за увеличението на заплатата ти.

3. Винаги запазвай самообладание, спазвай добрите обноски и бъди мил, когато отстояваш позиция или мнение.

4. Колкото по-рано разберат хората какво точно искаш, толкова по-добре. Затова, ако смяташ да поискаш нещо от колегите, шефа или подчинените си, направи го в началото на разговора.

5. За да бъде по-ползотворна комуникацията, трябва оставяш и околните да отстояват своите позиции.

6. Бъди готов и на компромис, когато се налага.

Ако успяваш да заявяваш позициите, мненията и нуждите си по ясен, твърд, но не и агресивен начин, ще видиш, че ще получаваш нещата, които искаш, без да си създаваш неприятели в офиса.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Не можете да копирате съдържанието на тази страница