fbpx

Основни причини, поради които брадатите мъже са по-уверени

Три четвърти от американските мъже съобщават, че се чувстват по-уверени с окосмяване по лицето, според проучване, проведено от OnePoll. Въпреки това, докато мнозина могат да свързват брадата с привлекателност и добър външен вид или като символ на мъжественост, въпросът защо мъжете се чувстват толкова уверени, когато имат такава, често остава незададен.

Ето три причини, поради които наличието на брада може да те накара да се чувстваш сякаш си на върха на света.

Социален статус и сила

Фактът, че много мъже се чувстват по-уверени с брада, отколкото без, не е нещо ново. Всъщност той потенциално датира от много години по отношение на социалния статус.

Това е така, защото през някои периоди от историята брадатите мъже могат да бъдат свързани с по-висока социална класа. Въпреки това, връзката между брадата и увереността може също да датира от време, когато се е разглеждало като знак за сила.

Например в книга от 1997 г., наречена The Handicap Principle се споменава, че брадите са били разглеждани като недостатък по време на битка, тъй като лесно могат да бъдат хванати и издърпани. Така мъжете с брада буквално носели брадата си в знак на увереност и сила, хвалейки се, че могат да спечелят.

Усещане за сигурност

Няма съмнение, че отглеждането на брада може да промени външния вид на всеки мъж. Имайки това предвид, брадата може не само да придаде нов облик, но може да накара мъжа да изглежда малко по-възрастен, по-мъдър и дори по-мъжествен. По този начин брадата може да даде страхотен тласък на увереността на притежателя си.

За много мъже отглеждането на брада може да бъде не само начин да скрият несигурността относно младото лице, но може да помогне за внасяне на увереност в ситуации на социална тревожност. Социалната тревожност засяга около 15 милиона възрастни американци и много хора използват терапия, лекарства, добавки или дори ноотропи, за да се справят с нея.

Възможно е обаче някои мъже, които изпитват социално безпокойство, да използват брадата си като инструмент за скриване на израженията на лицето си и други несигурности – почти като маска – за да повишат увереността си и да намалят стреса и тревожността, които могат да изпитат в такива ситуации.

Творчески форми на изразяване

Брадата може да донесе много по отношение на външния вид. Например, наличието на брада може да се разглежда като модно изявление, което позволява широк спектър от творческо изразяване, особено когато става въпрос за открояващ се стил брада.

Независимо дали става дума за козя брада, придружена от мустаци, цяла брада или дори тридневна набола брада, тя може да осигури безброй различни визии за всяка личност, които могат постоянно да се променят.

Няма съмнение, че брадите са нещо повече от окосмяване по лицето. Всъщност в много ситуации те могат да донесат усещане за сигурност, чувство за креативност и знак за мъжественост, който може да трансформира всеки мъж – особено когато става въпрос за повишаване на увереността.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница