fbpx

Колко вода да пием на ден и как тя влияе на здравето ни

Колко вода да се пие на ден? Това е въпросът и ние сме тук, за да му отговорим. Както скоро ще откриеш, типичният отговор „2 литра“ не е точно правилният, докато всичко от местния климат до навиците в начина на живот ще повлияе на препоръчания дневен прием на вода. В крайна сметка няма двама еднакви човека, така че защо трябва да пият точно същото количество вода?

Помага ли пиенето на вода за отслабне?

Според последните проучвания наистина има връзка между повишената консумация на вода и загубата на тегло. Като начало две проучвания стигнаха до заключението, че пиенето на 500мл. вода може да осигури временен тласък на вашия метаболизъм. Те също така откриха, че пиенето на около 2 литра помага да се изгорят 96 калории на ден.

Като оставим проучванията настрана, водата функционира най-добре като диетичен метод, когато се консумира вместо излишни калории. Това означава, че пиенето на много вода ограничава апетита, което те кара да ядеш по-малко. Когато ядеш по-малко, си склонен да отслабваш. Междувременно чистата вода има нула калории, така че в крайна сметка няма да добави излишни сантиметри към талията ти.

Поради тази причина трябва да пиеш много вода през целия ден и по-специално непосредствено преди хранене. В комбинация със здравословна диета ще може да свалиш килограми по възможно най-естествения начин.

Не на последно място, може да помислиш да пиеш студена вода вместо вода със стайна температура. Някои експерти предполагат, че тялото ти ще изразходва повече калории чрез вътрешно загряване на студената вода. Вярно или не, кой не обича студена чаша H2O в горещ ден?

Какво се случва, когато започнеш да пиеш 2 литра вода на ден?

Както казахме по-горе, количеството вода зависи от конкретния човек. Въпреки това, дневният прием на вода от 2 литра е страхотно като за начало. Въпреки че не е лек за всичко, пиенето на вода е свързано със следните предимства:

1. Помага за облекчаване както на запека, така и на диарията – запекът е свързан с дехидратация на дебелото черво и трябва да пиеш много вода, за да поддържаш изпражненията меки и подвижни. Междувременно диарията може да доведе до дехидратация, така че отново е важно да пиеш много вода.

2. Твърди се, че намалява риска от някои видове рак – Би било подвеждащо да се каже, че пиенето на вода ще помогне за предпазване от рак, тъй като няма твърда наука, която да докаже такова твърдение. Въпреки това, някои проучвания стигат до заключението, че увеличаването на дневния прием на вода може да намали риска от рак на пикочния мехур и колоректален рак. Важното е като цяло да практикуваш здравословен начин на живот.

3. Може да намали риска от камъни в бъбреците – Предполага се, че повишеният дневен прием на вода може да намали шансовете ти за получаване на камъни в бъбреците. Отново няма твърда наука, която да подкрепи това твърдение.

4. Може да подобри състоянието на кожата – Известно е, че хидратирането и овлажняването на кожата отвън намалява проблеми като акнето. Работи ли такова нещо отвътре навън? Някои хора казват, че е така. От друга страна, същите тези хора не са учени, така че вземи от казаното от тях, каквото прецениш за добре.

5. Поддържате хидратиран – Ето едно предимство, за което нямаш нужда от проучване, за да е вярно. Като определиш колко вода да пиеш на ден, можеш да избегнеш дехидратацията и нейните негативни ефекти. Тези ефекти могат да включват летаргия, суха кожа, виене на свят, физическо влошаване и дори смърт.

Често задавани въпроси относно питейната вода

Да разбереш колко вода трябва да пиеш на ден е само едно от редица потенциални запитвания. Ето някои други популярни въпроси относно консумацията на вода:

1. Може ли да пиеш твърде много вода?

Бъбреците могат да отделят само един литър вода на час и прекомерното пиене може да доведе до свръххидратация. Освен когато пиеш твърде много вода, свръххидратацията може да се появи, и когато фактори като топлина или стрес причиняват неизправност на бъбреците ти. От своя страна тялото ти започва да задържа цялата излишна вода и това може да доведе до здравословни проблеми.

В някои случаи свръххидратацията може да доведе до водна интоксикация (известна още като водно отравяне), когато излишната вода разрежда електролитите в кръвта. Ако нивата на натрий паднат твърде ниско, това може също да доведе до състояние, наречено „хипонатриемия“. Най-честите признаци са объркване, дезориентация, гадене и повръщане, мускулни крампи, слабост, високо кръвно налягане, раздвоено зрение и задух. Потенциалните рискове включват нарушаване на мозъчната и телесната функция, гърчове, кома и дори смърт.

2. Как да разбереш кога трябва да пиеш повече вода?

Дехидратацията се проявява чрез забележими симптоми, включително виене на свят, сухота в устата и главоболие. Ако се почувстваш дори леко дехидратиран, вземеи най-близката чаша или бутилка с вода и утоли жаждата си.

Обикновено знаеш кога си жаден и не бива да пренебрегваш това, което тялото се опитва да ти каже. Това важи особено в горещите дни или след интензивни тренировки, когато е вероятно да се потиш повече от обикновено.

Ако е възможно, опитай се да пиеш вода преди дори да почувстваш жажда. За да избегнеш и най-малкото подобие на дехидратация е добре скоро след като се събудиш, да започнеш дневния си прием на вода.

3. Има ли разлика между жажда и хидратация?

От техническа гледна точка жаждата и хидратацията не са едно и също. А именно, хидратацията е процесът на усвояване на вода в тялото ти. Жаждата е усещането за желание или нужда от прием на повече вода. Междувременно дехидратацията е физиологично състояние, което възниква, когато не пиеш достатъчно вода.

4. Как мога да определя дали пия достатъчно вода?

Ако рядко изпитваш жажда и урината ти е бистра или светложълта, има голяма вероятност да пиеш достатъчно вода. Придържай се към минимален дневен прием от 2 литра, компенсирай всяка загуба на течности и слушай какво ти казва тялото.

5. Какво представлява „водата“?

Всичко от смутита до спортни напитки, от кафе до бира, доставя вода на тялото ти, но има и потенциални недостатъци. Например, напитките с кофеин и алкохолните напитки могат да доведат до дехидратация, като те накарат да изпикаеш повече вода, отколкото си приел чрез тях. Като такива, те не са добър източник на хидратация.

Докато спортните напитки наистина са източник както на вода, така и на електролити, които могат да помогнат за усвояването от организма. Те също могат да съдържат излишни калории, захар и натрий. Подхождай към тях умерено и се придържай към обикновената вода в по-голямата си част.

Оптимално количество вода според теглото

Водата за тялото точно е като горивото за автомобила. Щом нивото му е критично, червената светлина се появява под формата на жажда, гадене, главоболие.

Това означава, че дехидратацията вече е отишла твърде далеч. Ето защо е важно да пиеш вода редовно – защото течността, изпита преди няколко часа или предната вечер – не се брои.

Как правилно да изчислиш количеството вода, което трябва да пиеш всеки ден? Подготвихме и ти предлагаме да използваш тази таблица за справка. Запази я и я използвай със здраве.

Дневен прием на вода
Килограми Литри Килограми Литри
45кг. 1.4л. 75кг. 2.3л.
50кг. 1.5л. 80кг. 2.4л.
55кг. 1.7л. 85кг. 2.6л.
60кг. 1.8л. 90кг. 2.7л.
65кг. 2л. 95кг. 2.9л.
70кг. 2.1л. 100кг. 3л.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Други течности броят ли се за прием на вода?

Спортните напитки и плодовите сокове могат да доставят вода на организма ти, но те също могат да съдържат излишни захари и сол. Когато се хидратираш, избягвай напитките с кофеиновите и алкохолни напитки като цяло, тъй като те всъщност могат да доведат до дехидратация.

Може ли водата да намали мазнините по корема?

Ако спазваш здравословна диета, спортуваш редовно и пиеш вода като средство за намаляване на апетита, може да загубиш мазнини по корема.

Колко време отнема водата да стигне до пикочния мехур?

За средностатистическия човек са необходими около три часа, докато водата стигне до пикочния мехур.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница