fbpx

Какво трябва да знаеш, ако имаш дъщеря

Има бащи, които си мечтаят за син, но съдбата ги дарява с дъщеря. Но когато това се случи, са на седмото небе от щастие. Защото каквото и да си говорим, да си баща на момиче е нещо наистина много специално, но и доста трудно. Все пак от бащата на момиче се изисква много повече.

Ако искаш момиченцето ти да расте щастливо и обичано, трябва да си запознат със следните неща, но и да ги изпълняваш.

Да се чувства обичана е едно от най-важните неща

Привързаността и любовта на родителите е нещото, което едно момиче иска най-много. За разлика от майките, за които не е никакъв проблем да демонстрират обичта си, бащите някак си са по-притеснителни или поне по-голямата част от тях. Поради тази причина, ако обърнат гръб на дъщеря си и я лишат от своето внимание, вероятността тя да се чувства несигурна е доста по-голяма. Затова по-често ѝ казвай колко много я обичаш без да се притесняваш.

Бъди до нея през тинейджърските ѝ години

Не бъди от татковците, които се отдръпват, когато дъщеря им влезе в този период понеже ще съжаляваш, защото наистина ще пропуснеш важен етап от развитието на своето момиченце. Да, определено не си ти човекът, с когото тя ще говори за менструация, но може да споделя много други неща с теб и да си ѝ опора. Когато усетиш, че тялото и настроението ѝ се променят не изчезвай, а бъди до нея. Може точно тогава малкото ти момиченце да има нужда от бащина подкрепа и разбиране.

Научи я да бъде силна

Отдавна е отживелица да си по-слабия пол заради това, че си момиче. Затова трябва да я възпиташ да бъде силна – както физически, така и психически. Често ѝ повтаряй, че е силна и способна да се справи със всяка трудност сама.

Покажи ѝ какво отношение трябва да очаква от мъжете

За да се случи това, тя трябва да вижда как се отнасяш с майка ѝ. Да обичаш и уважаваш нейната майка е едно от най-добрите неща, които можеш да направиш за своето момиченце. Покажи на дъщеря си, че жените са наистина важни в живота на мъжа. Нека уважението към майката е приоритет.

Бъди до нея във важните ѝ моменти

Постарай се работата да не ти попречи да бъдеш до дъщеря си във всички важни за нея моменти. Докато е в спортната зала или на сцената е задължително да забравиш за телефона си. Малката ти принцеса е по-важна от всичко друго.

Излизай с нея и показвай какво е да си кавалер

Отваряйки вратата пред нея, помагайки ѝ да седне на стола, плащайки сметката в сладкарницата, ще я накараш да се почувства ценена. По този начин ще ѝ демонстрираш как трябва да се държи един мъж с жена, която уважава.

Научи я, че сърцето е същественото, а не външния вид

Научи момичето си да бъде мило и добро. Обясни ѝ, че не трябва да подражава на моделите от списанията. Така ще ѝ спестиш страданията, ако не отговаря на наложените „стандарти“ в него. Външността често лъже, затова е важно да цени хората по ума и сърцето.

Покажи ѝ, че може да се извиняваш

Дори и най-добрият татко му се случва да греши. Когато това се случи помоли дъщеря си за прошка, но го направи искрено и тя ще ти прости.

Създавайте заедно спомени

Трупайте хубави спомени. Вместо скъп предмет за рождения ден, подари на дъщеря си вълнуващо и незабравимо пътуване. Създайте си специални ритуали. Такива могат да бъдат ходенето на кино в петък, карането на колело в събота, ходенето на сладкарница в неделя и много други. Важно е да запълниш съзнанието на дъщеря си с мили спомени, в които присъстваш и ти.

Не я разочаровай

Бащата е пример за своята дъщеря, затова не я разочаровай никога и бъди добър с нея. Когато порасне тя инстинктивно ще търси подобен на теб мъж. Не е случайно, че повечето малки момиченца казват, че искат да се омъжат за татко.

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Не можете да копирате съдържанието на тази страница