fbpx

Какъв е смисълът на брадата от еволюционна гледна точка?

На пръв поглед, когато човек обръща внимание на външния си вид, включително и брадата, това е знак, че си търси партньор. Но по-задълбочените проучвания показват, че брадите поне частично са еволюирали, за да помогнат на мъжете да затвърдят позициите си сред своите събратя.

Интересно е, че жените не са толкова заинтригувани от мъжката брада, колкото си мислим. Липсват достатъчно доказателства за това, което само по себе си означава, че не можем да заключим, че брадите са се развили, защото жените са били привлечени от тях. Поради това учените говорят за наличието на втори вид сексуален подбор. За да се възпроизвеждат, мъжете не само трябва да намерят партньорки, но и да се съревновават с представителите на своя пол. И тук вече науката е категорична – и мъжете, и жените виждат в хората с бради по-силни, по-агресивни и по-възмъжали индивиди от останалите. А точно тези доминиращи мъже могат да получат повече възможности за връзка, изтиквайки на заден план голобрадите и плахите си събратя.

Напрежението около привличането на противоположния пол и конкуренцията с останалите се разпростира и по други елементи. Мъжете обикновено смятат, че трябва да са по-мускулести, отколкото ги предпочитат жените, а дамите пък си мислят, че трябва да са по-слаби и с повече грим, отколкото мъжете ги харесват. Това показва, че винаги имаме правилна преценка за това какво намира за привлекателно другия пол и това е поне отчасти защото инстинктът ни е едновременно да се съревноваваме с тези около нас и да се борим за партньор. А мъжката брада е един от малкото универсални символи в тази двойна битка.

От: obekti.bg

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница