fbpx

Как опиатите вредят на социалните взаимоотношения

Често обсъждаме вредните физически и психологически последици от злоупотребата с наркотици и пристрастяването към алкохола, но често забравяме, че това също има силно въздействие върху социалното здраве на човека. Това вреди не само на физическите и психологическите, но и на социалните взаимоотношения. За човек става трудно да поддържа добри и здрави отношения с близките си и фактът става очевиден, ако някога посетиш и интервюираш хора лекуващи се в специализирани центрове или комуни. Ще разбереш, че повечето от хората, които се лекуват там са хора, които са развалили отношенията си, след като са се пристрастили към наркотиците.

Тук ще обсъдим някои от навиците, които се развиват при пристрастен човек, които в крайна сметка могат да навредят на взаимоотношенията му с другите хора.

Вреди върху връзката поради пристрастяване

За човек, пристрастен към определено вещество, става трудно да поддържа здрава връзка. Това притъпява способността му да разбира и осъзнава, защото не мисли за нищо друго освен за наркотици или алкохол. Основната му цел става само една, т.е. как да получи конкретната субстанция и как да я консумира. Жизненият кръг на такъв човек става ограничен и той не иска да бъде прекъсван от някой, дори това да е неговият партньор в живота. Той не може да отдели достатъчно време и енергия на семейството и роднините си.

Проблеми с доверието

Човек, който се пристрасти към наркотици или алкохол, винаги остава с чувството за вина и срам, и избягва да се изправя пред хората, защото не иска да бъде оценяван като слаб или лош човек. В тази ситуация той често лъже къде се намира или какво е правил и къде е похарчил парите си. Започва да пази тайни и това може да доведе до проблеми с доверието във връзката.

Изграждането на връзката се основава на три стълба, т.е. уважение, честност и лоялност. Лъжата ще разбие централния стълб, т.е. честността и връзката ще бъде застрашена само заради злоупотребата с вещества.

Гняв и злоупотреба

Когато възникнат проблеми с доверието във връзката, разговорите между двамата стават повече като интервю. Единият човек задава въпроси, а другият се оправдава. Тази ситуация дразни повече човека, който вече е психологически слаб поради пристрастяване. Това раздразнение може да доведе до гняв, насилие и обиден език. Съвместният живот със зависим от опиати човек става труден.

Има определени вещества, които пряко влияят на настроението и правят човек прекалено агресивни. Често срещаните вещества, които са известни, че увеличават гнева и раздразнението са алкохол, кокаин, стероиди, кристален метамфетамин и риталин. Така че, ако човек приема такова вещество, той ще стане агресивен, раздразнителен и ядосан от най-дребните неща. А това директно ще навреди на връзката и семейството.

Ако откриеш тези внезапни промени в отношенията и установиш, че партньорът ти те лъже и причината не е друга афера, то тогава очевидно става въпрос за пристрастеност към някое вещество. Трябва да се консултираш с психиатър или специалист, за да изведеш партньора си от тази мизерия.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница