fbpx

Как да разпознаеш фалшивите приятели

Приятелите ти са едни от най-специалните и важни хора в живота. Те са тези, които обичаш, подкрепяш и им вярваш напълно. Поради тази причина хората казват, че приятелите са семейството, което избираш. Тоест ги обичаш безусловно и им се доверяваш повече, отколкото някога би могъл да се довериш на истинското си семейство. Трябва да се отбележи, че да имаш истински приятели означава да получаваш същата любов, грижа и подкрепа, каквато и ти даваш. Ето защо не е изненадващо, че когато създадеш силна връзка с хора, които имат добро отношение към теб, ще се почувстваш доволен и пълноценен.

Създаването на приятелства с хора, които не са загрижени за теб, може да бъде опасно

Макар че да имаш истински приятели несъмнено е благословия, да имаш фалшиви приятели може да бъде изключително пагубно за твоето благополучие. Фалшивите приятели са токсични хора, които могат да те накарат да се чувстваш безполезен, несигурен и дори депресиран. Причината за това е, че по-често те са злоупотребяващи, манипулативни и/или измамни. Те са особено опасни, защото те карат да вярваш, че са истински и добросърдечни. С други думи, фалшивите приятели са трудни за забелязване и невъзможността да идентифицираш тези токсични хора може да унищожи твоето щастие.

Признаци, че имаш фалшиви приятели:

Егоисти са

За да върви една връзка, и двете страни в нея трябва да отделят време и усилия. Въпреки че мнозина знаят, че това е ключът към успешната романтична връзка, това важи и за приятелствата. Ако откриеш, че винаги си този, който прави жертви в името на приятелството, трябва да бъдеш предпазлив. Истинските приятели дават толкова, колкото получават и никога не те пренебрегват.

Обичат драмата

Въпреки, че много хора участват в клюки и драми, токсичните хора обичат да ги започват и да разпространяват слухове. Това трябва да е огромен червен флаг за теб, тъй като това означава, че най-вероятно те говорят зад гърба ти по същия начин, както правят с другите. Ако си емпат или силно чувствителен човек, да бъдеш част от драма и клюки може да бъде изтощаващо и предизвикващо безпокойство.

Патологични лъжци

Фалшивите хора са умели лъжци и им е приятно да лъжат хората около себе си. Когато слушаш патологичен лъжец, ще откриеш, че историите им никога не съвпадат. Освен това ще откриеш, че те сякаш ненужно лъжат за безсмислени неща. Например могат да излъжат, че са чели определена книга или са гледали определен филм. Постоянното присъствие около такъв човек може да бъде изключително изтощаващо.

Действат различно около другите

Фалшивите хора се държат като различни личности в зависимост от това с кого са. Причината за това е, че те се стремят да спечелят одобрението на всички, като се представят за такива, каквито не са. Може да забележиш, че такъв човек променя поведението си и се преструва, че харесва неща, за което преди е казвал, че не харесва. Това неизбежно ще те накара да се чудиш дали човекът, когото познаваш, не е просто поредната личност, която си измисля.

Манипулатори

Техниките за манипулация не винаги са лесни за забелязване. Някои от тези техники включват триангулация, газлайтинг и игра на жертва. Първоначално няма да разбереш, че си малтретиран от някой, когото смяташ за приятел. С течение на времето обаче ще забележиш, че си се оставил да бъдеш контролиран и използван от хора, на които си се доверил. Спомни си, че истинският приятел никога не би използвал манипулация или тактики за контрол на мислите, защото истинският приятел никога няма да те нарани.

Съдят те

Приятелите трябва да те обичат и приемат, такъв какъвто си. По-важното е, че те трябва да те подкрепят и да те насърчават да следваш мечтите си. Ако твоите приятели не правят това, то тогава те не мислят за теб. Макар да е вярно, че приятелите често отправят конструктивна критика, то фалшивите приятели се стремят да те съборят, като са прекалено осъдителни. Това означава, че те постоянно изтъкват твоите недостатъци. Освен това те обезкуражават да следваш мечтите си, като те убеждават, че не си достатъчно добър. Разбира се, това може да те накара да се чувстваш безполезен, безнадежден и несигурен.

Завистливи

Токсичните хора не искат другите да успеят. Тези които страдат от нарцистично личностно разстройство, имат завишено чувство за собствена значимост и вярват, че са по-добри. Това означава, че нарцисистът никога няма да се зарадва за теб. Ето защо е съвсем естествено фалшив приятел да ти посочи недостатъците и да се опита да те събори, когато се почувства застрашен.

Карат те да действаш различно

Както вече споменахме, фалшивите приятели постоянно ще ти напомнят за твоите недостатъци. В допълнение към това, те дори може да ти се подиграват или да те тормозят заради нещата, които харесваш или заради това, което си. Ако откриеш, че си започнал да променяш неща в себе си, така че някой да те хареса, трябва да спреш и да се запиташ дали истински приятел би те накарал да се промениш. Истинските приятели те приемат и ценят такъв, какъвто си – те никога не се опитват да те променят.

Не заслужават доверие

Всеки път, когато им се довериш, фалшивите приятели доказват, че не е трябва. Те не са в състояние да пазят тайните ти и никога не могат да изпълнят обещанията си. Всъщност не могат да им се поверят дори малки и прости неща. Отново и отново твоите фалшиви приятели ще те оставят да се чувстваш разочарован и наранен.

Всеки заслужава да има приятели, които са истински, добросърдечни и заслужаващи доверие. Ако си приятел с хора, които са фалшиви и токсични, трябва да поставиш граници или да се дистанцираш напълно от тях. Постави своето психическо и емоционално благополучие на първо място, за да се защитиш и да запазиш щастието си.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница