fbpx

Как да поддържаме брадата си през зимата

Добре поддържаната брада през зимата ще направи мразовитите дни много по-добри. Тя ще ти предложи защита от вятър, ултравиолетови лъчи и ниски температури.

Но в това е парадоксът – докато те защитава, самата тя страда от лошите атмосферни влияния. Ниската влажност и студът изсушават брадата, което я прави чуплива. За да я поддържаш здрава и овлажнена, трябва да промениш някои неща от ежедневието си.

КАЖИ НЕ НА ГОРЕЩАТА ВОДА

Докато горещият душ може да те накара да се почувстваш добре, то горещата вода е враг №1 на брадата. Тя отмива естественото омазняване на кожата и косъма, което води до сухота, начупване и сърбеж на брадата. Затова е добре да взимаш по-хладен душ, когато това е възможно. Хладката вода щади кожата и косъма и същевременно поддържа брадата хидратирана и защитена.

НАМАЛИ ШАМПОАНА

За да поддържаш брадата си чиста и през зимата, продължавай да я миеш всеки ден, но ограничи използването на шампоан до два пъти седмично.
Когато използваш шампоан избягвай следното:

Сулфати – шампоаните съдържащи сулфати могат да раздразнят кожата, както и да премахнат ценни естествени масла от брадата и да я изсушат.

Силикон – въпреки че предава гладкост и блясък на косъма, продуктите съдържащи силикон го запечатват, което може да доведе до хидратация и начупване на брадата. Ако все пак използваш такъв шампоан, гледай да е с водоразтворим силикон, който се отмина с вода.

ХИДРАТАЦИЯ

Масло за брада – Веднага след душ се възползвай от все още влажната си кожа и нанеси няколко капки масло. Втрий добре в брадата и кожата под нея. В зависимост от това колко ти е суха брадата, може да пробваш да нанасяш масло сутрин, обед и вечер, докато откриеш коя комбинация е подходяща за теб.

Балсам за брада – Използвай го след като вече си третирал брадата с масло. Това ще добави допълнителна доза влажност на косъма и кожата. Също така може да използваш балсама върху суха брада и мустаци за лекото им оформяне.

СРЕСВАНЕ / ЧЕТКАНЕ

Сресвай брадата си редовно. Това ще я запази чиста, спретната и в добра форма. Също така ще стимулира кръвообръщението и ще насърчи здравословния й растеж. Сресването след нанасяне на масло спомага за равномерното му разпределяне и увлажняване.

ПОКРИЙ БРАДАТА КОГАТО СИ НАВЪН

Ледената брада изглежда добре на снимки, но нанася сериозни щети на косъма, правейки го крехък и податлив на счупване. За да предотвратиш това направи следното:

– Покрй брадата си с шал

– Ако брадата ти се намокри от сняг или дъжд, веднага я подсуши

You cannot copy content of this page