fbpx

Как Ейбрахам Линкълн си пуснал брада

Всички знаят Ейбрахам Линкълн /Abraham Lincoln/ – първият президент на Съединените американски щати, носил брада. Но малцина знаят, че да си пусне брада го посъветвало 11-годишно момиче, живеещо в малък град в щата Ню Йорк.

На 15 октомври 1860 година Линкълн получил писмо от момиче на име Грейс Бедъл, живеещо в град Уестленд. Младата американка била почитателка на Линкълн. Но въпреки това, тя смятала, че президентът има много слабо лице и затова му дала съвет да си отгледа брада. Писмото звучало по следния начин:

„Имам четирима пълнолетни братя, един от които без съмнение ще гласува на изборите за Вас. Но, в случай, че си пуснете брада, ще опитам да убедя и останалите да последват неговия пример. С брада ще изглеждате много по-прилично, тъй като имате много слабо лице. Всички дами харесват бради и затова те ще се опитат да уговорят своите съпрузи и любовници, за да дадат за Вас гласа си и, по този начин, да станете Президент“

Отговорът на Линкълн на това писмо датира от 19 октомври 1860:

„Никога по-рано не съм носил брада. Не мислите ли, че всички ще ме сметнат за глупав, ако започна да нося брада сега?“

Все пак Ейбрахам Линкълн последвал съвета на девойката и на 6 ноември 1860 година бил избран за 16-ия президент на САЩ, като победил съперника си от Демократическата партия. По това време той бил н 51 години и вероятно е смятал, че с брада ще изглежда по-мъжествен.

Брадата му не се харесала на всички, а за някои била направо трагедия. Например, бизнесменът от Спрингфийлд, Милтън Бредли, отпечатал серия снимки с изображението на гладко избръснатия Линкълн. Но скоро те станали неактуални и бизнесменът решил, че за тях няма да има търсене, затова изгорил хиляди екземпляри от фото картичките.

Линкълн носел брадата си през последните 4 години на живота си и неведнъж казвал, че решил да си я пусне, следвайки съвета на млада американка от северната част на щата Ню Йорк.

Любопитен факт: По време на пътуването от Илинойс до Вашингтон, Линкълн решил да се отбие в града Уестленд за своята инаугурационна реч. Преди да започне встъплението си той попитал има ли сред присъстващите момиче на име Грейс.

В тълпата се вдигнала ръка и прозвучало гръмко „Да!“. Когато младата американка се оказала до президента, той я вдигнал на ръце казал, че благодарение на нея станал президент на САЩ.

От: webmiastoto.com

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница