fbpx

Границата между удоволствието от алкохола и алкохолизма

Снимка: iStock

Алкохолизмът винаги е бил сериозен проблем в нашето общество и в тези трудни, странни времена много хора, за съжаление, търсят утеха в алкохола.

Най-лошото при алкохолизма, е че е прогресиращо заболяване и с времето симптомите стават все по-изразени. Ако забележиш някои от тях при някой човек, то има вероятност да имаш работа с алкохолик.

Не се заблуждавай, защото не винаги е лесно да разбереш кой е силно пристрастен към алкохола и кой просто иска да пие, така че това се тълкува като „социално пиене“.

Има някои признаци, които могат да ти помогнат

Първият сигнал е прочутото „питие за релакс“. Когато алкохолът се превърне в начин за справяне с всички проблеми в живота, това е сигурен знак за алкохолизъм. Алкохоликът ще иска да пие, когато е ядосан, тъжен или стресиран по някакъв начин. Дори когато са изключително щастливи, алкохолиците посягат към алкохола, защото просто не могат да функционират без него.

Друг важен сигнал, е че социалният живот на алкохолиците е насочен към пиенето. Ако видиш, че някой редовно посяга към алкохола или участва изключително в дейности, свързани с алкохола, това е сериозен знак.

Когато човек е на път да стане алкохолик, той започва да търси питие по всички възможни начини и винаги си намира причина и оправдание, за да пие. Това също натоварва социалния му живот и става неприятно за хората около него.

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница