fbpx

Емоционална интелигентност – умение необходимо за професионален успех

Емоционална интелигентност

Какво е емоционална интелигентност и как можеш да я използваш на работното място?

Емоционалната интелигентност или EQ е способността да управляваш интелигентно емоциите си, като същевременно можеш да четеш тези на другите. Освен това изисква високо ниво на емпатия, което е умението да разбираш и да бъдеш състрадателен към чувствата на другите.

Междувременно IQ или коефициентът на интелигентност е скала, определяща интелекта на човек чрез цифрово представяне. Смята се, че коефициентът на интелигентност на Айнщайн е бил 160, което се счита за изключително надарен. Но колко е бил неговият EQ?

Тъй като емоционалната интелигентност е свързана с чувства и емоции, е трудно да се обясни чрез числа. Мнозина обаче твърдят , че може да е по-важно от IQ, включително психологът, който популяризира термина през 90-те години.

В книгата си „Емоционална интелигентност: защо може да има значение повече от коефициента на интелигентност“ Даниел Голман очертава пет основни аспекта на EQ – самосъзнание, саморегулация, мотивация, емпатия и социални умения.

Как емоционалната интелигентност може да ти помогне да преуспееш в работата?

В доклада „Бъдещето на работните места“ на Световния икономически форум EQ беше класифициран като едно от 10-те най-добри умения, необходими за професионален успех. Осъзнаването на емоционалната интелигентност на служителите е от решаващо значение за корпорациите, тъй като им помага да предвидят как биха реагирали в определени ситуации и как ще се впишат в екипа.

С други думи, EQ дава представа за това в кои задачи един работник би бил най-добър в зависимост от това какво прави, за да контролира емоциите си.

Идеалният служител по отношение на емоционалната интелигентност би бил някой, който разбира колегите си, съпричастен е с тях, приема конструктивната критика добре, отворен е за промяна и не на последно място, умее да спазва сроковете.

Въпреки това, наличието на висок EQ не е от полза само за служителите. Заемането на водеща позиция също изисква високи нива на емоционална интелигентност. Когато си начело на екип, трябва да можеш да общуваш с хората, с които работиш, да разбираш техните нужди и да се отнасяш към тях с емпатия, когато е необходимо. Това също включва мотивиране на служителите, когато забележиш, че тяхната производителност е намалена.

Възможно ли е да се развие емоционална интелигентност?

За съжаление, не всички хора са естествено родени с висок EQ. Докато някои възхитителни личности са състрадателни, разбиращи и проницателни по природа, други не разбират наистина същността на емпатията.

За щастие емоционалната интелигентност е нещо, което може да създадеш. Като подобриш самосъзнанието си, както и уменията си за слушане или просто обърнеш повече внимание на начина, по който реагираш на стресови ситуации, на практика можеш да се научиш как да бъдеш по-внимателен към хората около теб.

Ако си склонен да действаш преди да помислиш, когато нещо те притеснява, опитай да отделиш няколко секунди, преди да избухнеш в гняв. Гневът няма да ти помогне да подобриш ситуацията. Може би е по-добре да си дадеш време да анализираш обстоятелствата.

Ако намираш това малко упражнение за трудно, не се страхувай да потърсиш помощ от най-близките ти хора – семейството, най-доверените приятели или партньора ти. Техните наблюдения определено ще ти помогнат да преоцениш поведението си и да намериш начини да повишиш своя EQ.

Може също да подобриш съпричастността си, като четеш истории, гледаш филми, слушаш интересни подкасти или правиш нещо, което ти позволява да се потопиш в ума на някого и да видиш света през неговата перспектива.

Какви качества според теб трябва да притежава един емоционално интелигентен човек? Вярваш ли, че има нещо, което трябва да направиш, за да повишиш своя EQ? Сподели ни в коментар!

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница