fbpx

Ефекта от ледените бани върху възстановяването на мускулите

ледените бани

Потапянето в студена вода, по-известно като ледена баня, се е превърнало в рутина за професионалните спортисти след спортни събития.

Твърди се, че потапянето в студена вода, обикновено около десет градуса по Целзий, за пет до десет минути подпомага възстановяването на мускулите и подобрява бъдещите спортни постижения, но наистина ли учените са съгласни с тези твърдения? Екипът на изданието Science Alert е провел проучване включвайки петима експерти в областта на физиологията, за да отговорят веднъж завинаги дали всичко това е вярно и дали този екстремен тип мускулна релаксация наистина може да подобри възстановяването и представянето на спортистите.

Какво се случва с мускулите, когато се охладят?

Много хора използват у дома компреси с лед или да речем пакет замразен грах, за да намалят болката и подуването след мускулно разтягане. Джоана Ланер, експерт по мускулна физиология в шведския Karolinska Institutet, обяснява как работят тези неща:

„Охлаждането намалява предаването на нервните импулси и следователно влияе върху нивото на възприемане на болка чрез свиване на кръвоносните съдове и периферните тъкани, което допълнително води до намаляване на дифузията на течности, което може да повлияе на намаляването на острото възпаление, предизвикано от упражнения.“

Лион Робъртс, експерт по физиология на упражненията в университета Грифит в Австралия, казва:

„Известно е също, че потапянето в студена вода е успешен метод за възстановяване на вариабилността на сърдечната честота, вариацията във времевите интервали, измерени в милисекунди между два последователни удара.“

ледени бани

Най-интересното от всичко е, че студените бани могат да повлияят както на ума, така и на мускулите ни. Джеймс Брох, експерт в областта на физиологията в Университета на Виктория в Австралия, е провел проучване, което сравнява „ефектите от ледена баня с плацебо състояние, където участниците бяха накарани да мислят, че е толкова ефективно, колкото и потапянето в ледена вода.“. В плацебо състояние участниците са взимали топла вана с нещо, което смятали за специално възстановяващо масло, но всъщност било обикновен почистващ препарат за кожа.

Брох заявява, че участниците и в двата случая са оценили по подобен начин убежденията си в ползите от зададените условия за възстановяване, което автоматично означава подобно възстановяване на силата при разгъване на крака по време на четиридесет и осемчасовия период след тренировка.

Какъв ефект има ледената баня върху мускулите ни след тренировка?

Джоана Ланер добавя, че ледените бани са ефективни за намаляване на симптомите предизвикани от тренировка, като мускулно възпаление, болка и скованост, които могат да възникнат от няколко часа до няколко дни, най-вече 24 до 72 часа след непознато или изтощително упражнение. Поради тази причина потапянето в студена вода най-често се използва от състезаващи се спортисти за възстановяване на мускулите.

ледени бани

Как ледената баня влияе на представянето по време на тренировка?

Тъй като накисването в студена вода може да помогне на мускулите да се възстановят, това може да означава, че те могат да подобрят спортните постижения. За съжаление това не е така, както обяснява Хакан Вестерблад, експерт по физиология на мускулните клетки в шведския Karolinska Institutet, добавяйки:

„Научните изследвания представят смесени резултати по отношение на ефектите от студените бани след тренировка и тяхното въздействие върху последващото представяне, с резултати вариращи от незначителни положителни ефекти до пълна липса на такива и дори отрицателни в някои случаи.“

Един от проблемите при измерването на ефектите от ледените бани върху изпълнението на упражненията, е че има много видове тренировки, като тренировки за издръжливост или силови тренировки. Освен това д-р Робъртс твърди, че за пълна изненада на учените е доказано, че в случай на силови тренировки, потапянето в студена вода всъщност може да има отрицателни ефекти върху напредъка, постигнат по време на тренировка.

Неговите колеги и той се натъкват на голямо намаляване или притъпяване на желаните резултати от силови тренировки и увеличаване на силата и мускулната маса, както и клетъчно подобрение в самите мускули. Това най-вероятно се дължи на факта, че студената вода влияе негативно на неутралните протеини и клетъчния отговор, който се получава в мускулите след силови тренировки.

ледени бани

Ефектите върху тренировката за издръжливост са малко по-различни. Кристофър Махини, доктор по спортни науки от университета Махидол в Тайланд, добавя:

„Най-интересното от всичко, е че доказателствата сочат, че охлаждането на мускулите след тренировка увеличава клетъчните сигнали, които активират митохондриалната биогенеза.“

Митохондриалната биогенеза възниква, когато клетките увеличат броя на митохондриите, които са структури, освобождаващи енергия. Митохондриалната биогенеза е един от положителните ефекти, които идват с тренировката за издръжливост, така че студените бани могат да увеличат ползите от нея. Имайки предвид всичко това, можем да подчертаем, че ефектите от потапянето в студена вода след тренировка се различават в зависимост от вида на упражнението.

Роджърс заключава:

„Студените бани след силова тренировка трябва да се използват внимателно или да се избягват напълно. Те могат да се използват в определени ситуации, като например големи спортни събития или тренировки за издръжливост, както аз самият съветвам, докато дори могат да донесат допълнителни ползи за последващо представяне .по време на упражнения за издръжливост.“

Йордан Иванов

Йордан Иванов е редактор и основател на БРАДАН /BradanBG.com/. Пише по теми свързани с фитнес, здраве, външен вид, взаимоотношения, личностно развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница