fbpx

Брадата – убиец на бактерии

Изследване от 2015 г. твърди, че прекомерното лицево окосмяване при мъжете може да доведе до влошено здраве и по-чести инфекции – сред космите на много изследвани бради били открити болестотворни микроорганизми, някои от тях свързани с фекална материя и ниска лична хигиена.

Д-р Адам Робъртс от University College London твърди точно обратното. Заедно с екип микробиолози, той събира и анализира микробиологични проби от брадите на стотици лондончани. Събраните проби били отгледани в агар заедно с някои видове патогени, често намирани върхи кожата и косата.

От тези проби, за период от 4 седмици, се развили над 100 вида бактерии – повечето неутрални за човешкото здраве, някои потенциално опасни, а други – криещи неподозирани тайни.

Една от бактериите – Staphylococcus epidermidis изнедала целия екип. Срещана в почти 90% от пробите, тя оцелява отлично в условията, предлагани от лицевото окосмяване и е истински боец. Този микроорганизъм не само активно напада и убива болестотворните бактерии с които се среща, способен е дори да синтезира свои собствени токсини, които използва като оръжие.

Тези микроби са конкуренти в брадата – те водят непрекъсната борба за жизнено пространство и хранителни ресурси, които предлага кожата. В тази битка S. epidermidis успява да надвие дори резистентни на антибиотици бактерии като Escherichia coli. Дори при лабораторно подсилване на ешерихия и отслабване на S. epidermidis резултата останал непроменен.

Учените намират това открите за особено полезно – около 25% от наличните микроорганизми в брадата активно защитават от други микроби. Те могат да бъдат и основата на нови лекарства и терапии заменящи антибиотиците – устойчивостта на „лоши“ бактерии към антибиотици е световен проблем, поради свойството на бактериите да се адаптират бързо и да надмогват антибиотика. Адаптацията към токсини е по-сложна и може да се използва за да се сложи край на антибиотичната резистентност.

От: puls.bg

БРАДАН

BradanBG.com - Сайт за мъже

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Не можете да копирате съдържанието на тази страница