fbpx

12 стъпки към по-добра лятна форма

Лятото е почти тук, което значи, че е време да се замислим за лятната си форма. И ако все още си носим със себе си няколко досадни зимни килограма, да се отървем от тях преди плажа.

Ето 12 стъпки, които ще те приближат до по-добрата ти форма през лятото:

1. Закусвай здравословно

Сутрин ти трябва здравословна и пълноценна храна – овесени ядки, яйца, черен хляб. Следното правило ще ти помогне много при планирането на менюто ти: опитай се да приемаш повече въглехидрати на закуска и по-малко през деня.

2. Пий вода

Дехидратацията понякога може да се сбърка с глад. Затова, особено през лятото, е важно да пиеш достатъчно вода.

 Движение и ранна вечеря… 
3. Премахни стреса

Стресът води до напълняване. Когато си стресиран, тялото си произвежда повече кортизол – хормон, който се свързва със складиране на мазнини. Затова се постарай да намираш време за почивка. Излизай повече, разхождай се, спортувай и по възможност, прави всичко това без телефона си.

4. Вечеряй рано

През нощта тялото ти има нужда от почивка. Ако го накараш да храносмила, това пречи на почивката, като същевременно влошава усвояването на хранителните вещества от приетата храна. Ако можеш, яж не по-късно от 7 вечерта. Ако почувстваш глад към 11, направи си чай.

 Спорт и кафяв ориз… 
5. Намирай време за спорт

Дори и да нямаш време за една хубава дълга тренировка, отдели 10 минути за малко лицеви опори например. Колкото и да е малко, е по-добре от нищо.

6. Замени бялото с кафяво

Кафевият ориз, пълнозърнестият хляб и пълнозърнестата паста са по-добре от белия ориз, белия хляб и белите спагети. Белите версии на тези храни имат по-висок гликемичен индекс, което значи, че те повишават нивото на кръвната ти захар. Това води до освобождаване на повече инсулин, което пък води до складиране на мазнини.

 Почивка от тренировките и протеини… 
7. Почивай си от тренировките

Колкото и да е хубаво да спортуваш, не трябва да го правиш нонстоп. Тялото ти има нужда от поне два дни седмично, в които да почива. Ако се претренираш, това ще затрудни изгарянето на мазнини, вместо да го улесни.

8. Не забравяй за протеините

Протеините са важни за храненето ти, защото те ти помагат да увеличиш мускулната тъкан и да поддържаш оптимално темпо на метаболизма си. Яйцата са един от най-добрите източници на протеини.

 Анти-стрес и сън… 
9. Спортувай, когато ти е криво

Много хора прибягват до вредни храни, когато са имали лош ден. Обърни нещата в своя полза, като след тежък ден потренираш, вместо да се отдадеш на бира с картофки. Движението ще повиши настроението ти, ще ти даде енергия и ще намали стреса. Дори не е необходимо да отидеш на фитнес след работа, можеш просто да се поразходиш.

10. Спи добре

За да си в добра форма, освен всичко останало, е важно и да се наспиваш добре. Почивката дава възможност на тялото да регулира хормоните си и да се подготви за следващия голям ден.

 Мускули и секс… 
11. Тренирай мускулите си

С възрастта тялото ти все повече ще “иска” да складира мазнини, вместо да прави мускули. Именно заради това постоянството в спорта е много важно. Мускулната маса не е само въпрос на външен вид – хората с повече мускули имат по-бърз метаболизъм от онези с повече мазнини.

12. Прави повече секс

Освен кардио тренировка, сексът е и добър начин да повдигнеш настроението и самочувствието си. Което спомага за цялостното ти желание да си здрав и да изглеждаш добре. Иначе казано, използвай пролетта, хормоните и доброто настроение по най-добрия възможен начин.

You cannot copy content of this page